Omgivningen

Omgivningen kring Bålby har mycket att bjuda på när det gäller sevärdheter. Dels har vi en av Mellansveriges största högmossar, Skagershultsmossen, där den fågelintresserade bjuds på ett smörgåsbord av arter såsom fiskgjuse, ormvråk, ljungpipare m.fl. Om det inte skulle räcka så finns också Hammarsjön som är en av landets största anlagda våtmarker. Hammarsjön är belägen vid sjön Teens södra strand och är häckningsplats för såväl sångsvan som trana. För att läsa mer om arbetena som sker för natur och miljön på Bålby gå in på fliken Om Bålby i menyn.

Förutom fågellivet finns Skagershults gamla kyrka som är en träkyrka från 1600-talet och ligger en dryg kilometer från gården. Den medeltida körvägen ”Likvägen”, vilken användes för att frakta de döda över Skagershultsmossen till Tångeråsa kyrka, erbjuder en chans att se mossen på nära håll. Om det inte mättar den historiskt lagda så kan man bege sig till Hasselfors Bruksmuseum för att se bygdens och bolaget Hasselfors historia.

Ett par mil längre bort finner vi ett utsökt stycke nationalpark för den natur- och skogsintresserade. Tivedens nationalpark är en av Sveriges vackraste nationalparker och bjuder på mäktig urskog, klara sjöar och en hänförande utsikt i en, till stor del, stiglös miljö som håller sägnerna vid liv.

I den lilla byn Träntorp bor naturfotografen Jonas Forsberg som tar många av sina vackra bilder i den omgivande naturen. Några av dessa kan ses nedan och fler finns på hans hemsida http://www.fotojonas.se/.

För mer information om sevärdheter, se HasselforsTivedensLänsstyrelsen Örebro och Laxå kommuns hemsida. För roliga och intressanta aktiviteter kan vi rekommendera att ni hör med Ekosafari.